dilluns, 29 de març del 2010

ELS TÍTOLS DE PEL•LÍCULA MÉS CURIOSOS

per Carlos Aparicio

En l’últim programa de Ficcionari, el nostre company Pablo Ferrol tractava de donar resposta a un dels enigmes més misteriosos de la història del cine: qui s’encarrega de traduir els títols de les pel·lícules??

Pot ser finalment no vam aconseguir resoldre el dubte... però el procés d’investigació ha resultat d’allò més divertit. I és que la quantitat d’exemples que vam trobar semblava inesgotable.


Tenim interpretacions de títols clàssics, com la de Butch Cassidy and the Sundance Kid, que es va convertir en el “poètic” Dos hombres y un destino.


De fet, va ser tal la influència d’esta traducció que, vint-i-cinc anys més tard, l’infame western Bad Girls arribaria a les nostres pantalles com Cuatro mujeres y un destino.













Altres voltes, el títol original és justament això, molt original: Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Original i difícil de traduir... Solució? ¡Olvídate de mí! Encara que ací la qüestió era vendre la pel·li a l’ espectador que buscara una altra comèdia absurda de Jim Carrey...


La llista és llarga i extensa. Per això, hui vos preguntem:

Quins són els vostres títols favorits??
Quines penseu que són les traduccions més delirants??

2 comentaris:

  1. Jejeje. Este tema és boníssim.

    No vaig vore el programa, així que és possible que no conte res de nou, però ací van els meus preferits:

    -El primer que em ve al cap, per ser una película tan coneguda, és "The Sound of Music" / "Sonrisas y lágrimas". Comorr???
    - "Die Hard" / "La jungla de cristal". Bé, varen aconseguir un gran èxit, almenys...
    - "Dumb and Dumber" no és que siga un gran títol, però "Dos tontos muy tontos" és de vergonya... no?
    - Però sobre tot, el meu preferit de tota la vida: "Some like it hot" / "Con faldas y a lo loco". Sense paraules.

    ResponElimina
  2. Vote per l'últim. Ara també m'agrada especialment el títol "La Ventana Indiscreta", el títol original del qual era...... no ho recorde, però m'encanta això de Indiscreta.

    ResponElimina